Flygrädsla

Här kommer våra bästa tips för att bota eller åtminstone minska din flygrädsla.

Visste ni att ungefär var femte människa säger sig vara lite eller väldigt flygrädd och att 25% av dem är kvinnor? Detta visa en Sifo-undersökning som Airtours genomfört. Det är alltså fler än bara du som upplever obehag i samband med flygning. 

Min första flygning

Jag själv som sitter framför skärmen var just en sådan. Det kändes som att jag hellre ville hoppa ut från flygplanet än att sitta kvar. Jag minns första gången jag skulle flyga, det var på hösten och jag och min farmor skulle flyga till Stockholm från en mindre ort i Norrland. När jag som 11-åring klev ut på plattan och såg flygplanet så kändes det INTE logiskt att ett plan med propellrar kan flyga, det såg så tungt ut.

Hur som helst så sätter vi oss i planet och lyfter mot Stockholm. Min farmor försökte prata med mig om allt annat än flygplan och hon var så lugn. Det var inte jag! Svetten rann överallt, jag krampade mig fast i sätet och den paniken hade jag inte upplevt tidigare. Jag var beredd på att vi skulle ramla ner, eller att planet inte skulle orka stiga så att vi skulle börja falla baklänges mot en säker död. 

Nu sitter jag här 13 år senare, jobbar i ett flygbolag och har flugit rätt mycket. Däremot jobbar jag inte som pilot. 

Hur går man från flygrädd till att inte vara det? Jag kan bara berätta hur jag gjorde samt presentera information som kan lugna irrationellt katastroftänk. 

Fear of flying.

Mina tips:

Okunskap eller tidigare dåliga erfarenheter är oftast en grund till flygrädsla. Lär man sig lite mer om hur flygning går till så lugnar man sig lite. Ni har säkert hört att flyga är det säkraste transportsättet som finns så det behöver jag inte ens nämna. Om du läser på om flygsäkerhet så inser du ganska snabbt att de olycksorsakerna du tänker dig ska hända är nästan obefintliga. 

Jag personligen kände mig betydligt lugnare när jag fick vara med när några piloter satt och studerade just säkerhetssystemen till ett flygplan. Det visade sig att det fanns system som skyddade system som skyddade system. Så det ska MYCKET till för att det ska gå åt skogen. Piloterna åker dessutom ofta iväg på simulatorträning där dom får öva på kritiska situationer, tex brand och motorhaveri. 

Visste ni att piloterna även har träning i luften? Jag blev helt ställd när jag hörde att piloten tillsammans med en Type rating examinor åker upp i luften, piloten sitter med förbundna ögon medans tränaren försätter flygplanet i en situation. Piloten tar av sig ögonbindeln och ska ta sig ur situationen. Nog för att min flygrädsla till största del är botad så skulle jag helst avstå att åka med under en sån här övning. Men förstår ni hur duktiga dessa piloter är? 

Jag har fått höra och läst alla tänkbara anledningar och metoder för att inte vara flygrädd, men det som jag faktiskt kom på själv var (det kommer låta konstigt ) att låtsas att jag och planet är ett och att vi är en fågel. Fåglar ramlar inte bara ner från himlen, dom glider för det mesta fram. Samma om flygplanets motor skulle mot förmodan stanna så glider planet fortfarande fram. Tänk er att det finns flygplan som endast glider fram men nästan helt utan motor. 

En annan sak jag fick höra som hjälpt mig mycket är att man ska tänka sig att man är på ett hav. När flygplanet har kommit upp på höjd är det precis som att man ligger och kör med båten på vatten, ibland är det stilla lugnt och ibland är det lite vågigt. Kanske därför flygplan kallas för luftfartyg? 

De flesta upplever mest obehag vid start och landning, det kan jag ibland också tycka känns lite obehagligt. Det är mer turbulens och lever om, men det är inget farligt. Turbulens är nästan som en våg i havet, och vingarna kommer INTE gå av, de lovar jag dig. Vingarna är flexibla så den oron är bara att släppa direkt.

För att bota flygrädsla är KBT (kognitiv beteende terapi) effektivt. Det handlar om att utsätta sig för rädslan. Så gjorde jag. Jag ville så gärna resa utomlands men paniken jag kände den där gången när jag var 12 satt käppar i hjulen för det. Tillslut blev jag blev så irriterad på mig själv så jag bokade en resa till Thailand. 

Medicin kan vara ett bra alternativ för att lugna sig. Jag fick utskrivet betablockare som verkligen gjorde susen för mig.

Längtan efter upplevelser vann över rädslan för att flyga för mig, och nu sitter jag här. Flygfrälst!

Läs mer om flygrädsla här.

Få de bästa erbjudande före alla andra!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Rulla till toppen